انواع فرش ماشینی
رعایت روش های استاندارد نگهداری فرش منجر به ماندگاری بیشتر
به گزارش جهان سرمایه گذاری فرش های ماشینی حدود 50 سال پیش وارد ایران شد. به دلیل تقاضای زیاد فرش در ایران و گرانی فرش دستبافت فرش ماشینی خیلی زود رواج پیدا کرد. تولید انبوه فرش ماشینی از دهه 60 آغاز شده است. چندین کارخانه بزرگ محصولات خود را روانه بازار کردند و همانطور که قبلا ذکر شد به دلیل قیمت پایین و شباهت آنها به فرش دستباف، استقبال خوبی از این فرش ها در بین مردم شد. تکنولوژی و تنوع الیاف فرش ماشینی را می توان از طریق فناوری ها، مواد و تراکم های مختلف فرش ساخت. یکی از محبوب ترین فرش های ایران از اکریلیک است. اکریلیک شباهت زیادی به الیاف طبیعی (پشم) دارد، دوام و کیفیت بالایی نسبت به سایرین دارد و آن را به یک پارچه فرش خوب تبدیل می کند، اگرچه فرش های اکریلیک کمی گرانتر از سایر انواع فرش هستند. علاوه بر فرش های 100% اکریلیک، ترکیب اکریلیک و پشم/پلی استر نیز رایج است. پشمهای طبیعی گرانتر از الیاف مصنوعی هستند، بنابراین در فرشهای ماشینی کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
الیاف مصنوعی دیگری که در فرش های ماشینی استفاده می شود پلی استر (ابریشم مصنوعی) و پلی پروپیلن هستند. پلی استر ظاهری براق به فرش می دهد و آنها را شبیه فرش های ابریشمی می کند و از آنجایی که دارای پرز کمتری نسبت به فرش های اکریلیک و پشمی هستند، با وجود ماندگاری کمتری در بین برخی افراد محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند. شین و تراکم دو عامل مهم دیگر در فرش ماشینی هستند. شین به تعداد گره ها در هر متر مربع از عرض فرش اطلاق می شود. مثلا فرشی با شین 1000. در فرش 3*4 متر مربع دارای عرض فرش 3000 گره می باشد. تعداد گرههای عرض جغرافیایی توسط شینهای فلزی بافندگی فرش تعیین میشود. تراکم نیز به تعداد گره ها در هر متر مربع از طول فرش اطلاق می شود. به طور کلی تعداد گره های طول جغرافیایی بیشتر از گره های عرض جغرافیایی است. همانطور که در فرش با تراکم 2000 و ابعاد 2*3 طول فرش 6000 گره است. فرش های ماشینی هر چه تراکم و تراکم بیشتری داشته باشند بیشتر به فرش های دستباف شباهت دارند. دوام فرش های ماشینی بسته به الیاف و نحوه نگهداری از آنها تا 30 سال عمر می کنند. جلوگیری از خیس شدن این فرش ها و شستشوی صحیح آنها باعث افزایش طول عمر می شود. الگوها نقش های قالیهای ماشینی قبلاً از قالیهای دستبافت الهام میگرفتند که اصرار بر مدالیون و گوشههای ترنج /، لچک / و هشیه بود. با گذشت زمان و تغییر ذائقه و علاقه مردم به همراه واردات فرش از بلژیک، ترکیه و برخی کشورهای دیگر، نقوش فرش ماشینی نیز تغییر کرد. طرح های مدرن از جمله اشکال هندسی، اشکال هنری و شخصیت های کارتونی این روزها محبوبیت بیشتری پیدا کرده اند. اگرچه فرشهای ماشینی با طراحی مدرن رو به گسترش است، اما طرحهای سنتی بهویژه طرحهای قالیهای دستباف شرقی مشتریان خاص خود را دارد.
طرح های اصیل ایرانی شهرت جهانی دارند. طرح هایی مانند هریس ، چالشتر و غیره. فرش ماشینی مدرن علاوه بر فرشهای ماشینی سنتی که با استانداردهای دستبافت تولید میشوند، فرشهای ماشینی مدرن با اشکال، نقشها و کیفیتهای متنوع تولید میشوند. به عنوان مثال، قالیچه های پشمالو، فرش هایی با الیاف بلند و نامرتب هستند و برای دکوراسیون مدرن در مکان های خاص مورد استفاده قرار می گیرند.
کیفیت فرش ماشینی
انواع فرش ماشینی با کیفیت های مختلف برای کاربردهای مختلف تولید می شود. استفاده از الیاف مرغوب برای فرش و همچنین کنترل کیفیت در فرآیند ساخت و از همه مهمتر رعایت روش های استاندارد نگهداری فرش منجر به ماندگاری بیشتر و کیفیت بهتر محصول می شود.
یک دیدگاه